DNA: Cum a intervenit Sebastian Ghiță pentru atribuirea unui contract firmei cumnatului premierului Victor Ponta

UPDATE 16.00 În referatul cu propunerea de arestare preventivă a celor trei oameni de afaceri reținuți în acest dosar, între care Iulian Herțanu, procurorii DNA spun că aceștia au acționat „concertat” pentru fraudarea fondurilor europene și că există „riscul major” ca nefinalizarea investițiilor să ducă la pierderea finanțării europene și la restituirea de către firma Consiliului Județean Prahova, SC Hidro Prahova SA, a banilor încasați până acum.

„Inculpații și-au concertat eforturile pentru fraudarea banilor plătiți în cadrul unui contract cu finanțare europeană, apelând la sprijinul unor persoane cu funcții importante și care aveau posibilitatea să influențeze în diferite moduri activitatea derulată la nivelul unui agent economic cu capital public înființat tocmai pentru realizarea cât mai eficientă a intereselor locuitorilor județului Prahova, transformând proiectul într-o sursă de realizare a unor interese particulare. Acțiunile inculpaților au pus în pericol derularea în bune condiții a proiectului, existând riscul major ca nefinalizarea investiției să conducă la pierderea finanțării și implicit la restituirea de către S.C. Hidro Prahova S.A. a sumelor încasate până în prezent” se arată în referatul procurorilor, citat de Mediafax.

Procurorii DNA Ploiești i-au reținut pentru 24 de ore pe Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta și administratorul firmei Grossman Engineering Group, pe Mihail Coman, fost consilier județean în Prahova, consilier al directorului Hidro Prahova și acționar al firmelor Indserv Ploiești și Indserv Proiect, pe Vladimir Ciorbă, acționar al firmelor CVR Asflat Construct Group, CVR Activities Group și Gefam Pro din Dobroești, Ilfov, precum și pe Liviu Munteanu, acționar al acelorași trei firme ca și Ciorbă.

Cumnatul lui Victor Ponta a fost audiat la DNA Ploiești timp de aproximativ 17 ore, fiind reținut în dimineața zilei de miercuri.

Iulian Herțanu, precum și ceilalți trei, sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, schimbarea nelegală a destinației fondurilor europene și evaziune fiscală. Procurorii DNA cer miercuri arestarea lor preventivă pentru 30 de zile, la Curtea Supremă.

Herțanu, Coman și Ciorbă sunt acuzați de procurorii DNA că, în perioada 2011-2015, s-au asociat (cumnatul lui Ponta este și angajat al firmei lui Ciorbă) pentru a câștiga contractul public de extindere a canalizării din Comarnic, Prahova, atribuit pe data de 13 ianuarie 2012 de către societatea Hidro Prahova, deținută de CJ Prahova, apoi că și-au însușit 54% (7,8 milioane lei) din fondurile europene cu care era finanțat acest proiect și că au făcut o evaziune fiscală de 2,5 milioane lei (1,5 milioane lei reprezentând plata TVA și 1 milion de lei impozitul pe profit).

Cei trei sunt acuzați că, după ce Hidro Prahova a atribuit contractul asocierii dintre Grossman Engineering și Euroconstruct 98 Trading, au ridicat banii în numerar, din conturile firmelor sau ale unor persoane fizice, sub pretextul subcontractării de către Grossman Engineering, firma cumnatului lui Victor Ponta, către alte firme.

La grupul celor 3 s-a alăturat, începând cu 25 aprilie 2014, și Liviu Munteanu, numit ca administrator la Grossman Engineering, „rolul său fiind acela de a semna documente în cadrul proiectului cu finanțare europeană și de a asigura efectuarea unor plăți către societățile controlate de membrii grupului”, conform DNA.

Sprijin politic de la Ghiță și familia Cosma

Procurorii DNA mai arată că grupul infracțional al cumnatului lui Victor Ponta ar fi beneficiat de sprijin politic la nivelul județului Prahova.

Astfel, Mircea Cosma, în calitate de președinte al CJ Prahova și al PSD Prahova, „a efectuat demersuri (intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale – activități derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la nivelul unor funcționari ai SC HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar) și a exercitat presiuni (amenințări cu privire la înlocuirea din funcție) asupra directorului general al societății menționate”, pentru atribuirea ilegală a contractului de la Comarnic către asocierea Grossman Engineering-Euroconstruct Trading 98.

Vlad Cosma, fiul lui Mircea Cosma, precum și Sebastian Ghiță sunt acuzați că au intervenit de asemenea pentru numirea în funcții a unor persoane și pentru obținerea de informații confidențiale, la nivelul unor funcționari ai Hidro Prahova, precum și că au intervenit la directorul general al companiei de stat, pentru a determina atribuirea ilegală a contractului către cumnatul lui Victor Ponta și pentru „prelungirea termenelor de execuție și efectuarea plăților în condiții de nelegalitate”.

Mircea Cosma este acuzat de sprijinirea unui grup infracțional organizat și folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii, pentru sine sau pentru alții, de bani, bunuri sau foloase necuvenite, iar Vlad Cosma și Sebastian Ghiță sunt acuzați de sprijinirea acestui grup infracțional.

Sebastian Ghiță: M-am întâlnit de 5-6 ori cu Herțanu, nu în prezența lui Ponta

Sebastian Ghiță, precum și șeful CJ Prahova Mircea Cosma și fiul acestuia, Vlad Cosma, se află sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, neavând voie să comunice unul cu altul. De asemenea, lui Mircea Cosma i s-a interzis exercitarea funcției de șef al CJ Prahova în această perioadă.

„Procurorii suspectează, nu doar pe mine, ci și pe alți factori politici din județ, că i-am favorizat, că noi am intervenit și i-am favorizat. Relația mea cu domnul Herțanu nu e foarte strânsă, ne-am întâlnit de 5-6 ori. Nu aș fi avut niciun interes în a-l sprijini”, a spus marți Sebastian Ghiță, la ieșirea de la audieri, negând că la întâlnirile cu Herțanu ar fi participat vreodată și premierul Victor Ponta.

„Acuzația împotriva mea este că am sprijinit acest grup. Nu pot să îmi dau seama cum i-am sprijinit. Nu am beneficiat de ceva”, a mai spus Ghiță.

Conform DNA, Sebastian Ghiță a fost pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând de marți 17 februarie. Pe durata acestei măsuri, Ghiță este obligat să vină la DNA de câte ori este chemat, să informeze DNA dacă își schimbă domiciliul, să meargă la IPJ Prahova conform programului de supraveghere stabilit de comun acord, să nu părăsească țara, să nu se apropie și să nu comunice cu persoane nominalizate de procurori, să nu folosească sau să poarte arme.

La intrarea la audieri, Ghiță a discutat despre contractul de la Comarnic

„Am venit cu mandat, am primit citație”, a spus Sebastian Ghiță, care a ajuns la DNA Ploiești în jurul orei 11.50.

„Îl cunosc pe om și probabil că procurorii au vrut să se lămurească de natura relațiilor mele cu el”, a declarat Sebastian Ghiță la intrarea la audieri, despre Iulian Herțanu, cumnatul lui Ponta.

Ghiță a mai spus că știe de contractul de la Comarnic: „Cunoaștem toți factorii politici din județ că este o situație care trenează de câțiva ani de zile și că lucrările acolo nu au funcționat foarte bine, că a fost o licitiație câștigată cu bani foarte puțini, aproape la jumătate de preț și că firma nu a reușit să performeze și să termine acea lucrare”.

Reacția lui Victor Ponta: Nu cunosc

Premierul Victor Ponta s-a abținut să comenteze acuzațiile DNA la adresa cumnatului său.

„Nu cunosc și oricum ar fi greșit să comentez eu cercetările efectuate de procurori față de cumnatul meu/Legea trebuie să fie egală pt toți”, a scris Ponta pe Twitter, marți.

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a comentat și el marți, pentru Mediafax, situația: „Nu vreau să intru în comentariul ăsta, nu am nicio calitate. Eu sunt cu problemele mele, fiecare cu ceea ce (…) Nu știm, de ce să ne pronunțăm acuma, că mă atrageți acuma în capcană să totuși să vorbesc. Ne putem pronunța? Există prezumția aceasta de vinovăție din start? Nu știm. S-ar putea să…câți oameni nu au fost chemați acolo și până la urmă nu s-a întâmplat nimic„, a spus Ilie Sârbu.

Firma cumnatului lui Victor Ponta, abonată la contracte cu statul

Firma Grossmann Engineering Group, administrată de cumnatul premierului, a avut două contracte cu Consiliul Județean Suceava, pentru proiectarea lucrărilor de modernizare la Ambulatoriul SJU și Muzeul de Istorie, proiecte finanțate prin POR, dar și cu administrații din Ialomița, Galați sau Prahova, relatează Mediafax.

Firma a câștigat licitațiile organizate de Consiliul Județean Suceava în anul 2009 pentru servicii de proiectare pentru „modernizarea, dezvoltarea și echiparea Ambulatoriului integrat” de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, valoarea contractului fiind de 42.000 de lei.

Herțanu a controlat firma Grossmann Engineering Group până în luna mai a anului trecut, când a cedat aproape 60% din părțile sociale.

Aceeași firmă a câștigat și lucrările de proiectare pentru lucrări de modernizare la Muzeul de Istorie din Suceava, valoarea contractului fiind de 862.086 de lei.

Ambele proiecte au avut finanțare europeană prin Programul Operațional Regional gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale.

Astfel, pentru modernizarea Ambulatoriului SJU Suceava, contractul de finanțare a fost semnat în februarie 2010 de ministrul Dezvoltării Regionale din acea perioadă Elena Udrea, bugetul total al proiectului fiind de 4,6 milioane lei, din care 3,28 milioane lei contribuția Uniunii Europene.

Pentru modernizarea Muzeului de Istorie al Sucevei, contractul de finanțare, în valoare de 60,67 milioane de lei, din care 42,67 de milioane de lei contribuția UE, a fost semnat în martie 2014 de Ministerul Dezvoltării.

De asemenea, în 2010, asocierea Straco grup SRL și Grossmann Engineerig a câștigat licitația privind „reabilitarea zonelor urbane cu deficit major în rețele publice de alimentare cu apă și canalizare” din Sector 2 al Capitalei, zona Ion Creangă, valoarea contractului fiind de 949.652 de lei fără TVA.

Aceeași firmă, Grossmann Engineering Group, a avut contracte și cu autorități locale din județul Vaslui. Astfel, în 2008 firma Grossmann Engineering Group, la care Iulian Herțanu a fost asociat, a câștigat licitația pentru alimentare cu apă a localitățișor Păhnești și Arsura din județul Vaslui, valoarea contractelor fiind de 3.498.600 de lei fără TVA.

Tot în județul Vaslui, aceeași firmă a câștigat, în 2007, un contract de reabilitare reconstruire a unor unități de învățământ, valoarea lucrărilor fiind de 256.278 de euro. În anul 2007, Grossmann Engineering Group a câștigat și licitația pentru construcția sediului Primăriei Hangu din județul Neamț cu suma de 1,25 de milioane de lei fără TVA.

Firmei Grossmann Engineering i-au fost atribuite și lucrările de proiectare pentru „reabilitarea, modernizarea și echiparea Ambulatorului integrat” al Spitalului Județean de Urgență Călărași, în baza unui contract de 135.000 de lei încheiat în 2010.

De asemenea, Sc Grossmann Engineerig a elaborat Strategia de dezvoltare a județului Ialomita pentru perioada 2009-2020, în baza unui contract încheiat în 2010 pentru suma de 380.000 de lei fără TVA, dar a obținut și contractul de servicii pentru managementul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii turistice a municipiului Câmpulung Muscel, prin reabilitarea zonei istorice și de agrement Complex Parc Kretzulescu”, atribuit în 2011 pentru suma de 374.500 de lei fără TVA.

Între contractele firmei Grossman Engineering este și cel de lucrări suplimentare la Complexul Administrare Căi Navigabile Giurgiu, atribuit în 2011 pentru suma de 1,85 milioane de lei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum se pregătește Germania pentru cel de-al Treilea Război Mondial. Detalii dintr-un document secret de...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Polițiștii au aflat, în sfârșit, ce s-a întâmplat cu Louisa, o femeie care a fost...
Ce concesii ar fi dispus să facă Putin pentru un acord de pace cu Ucraina...
Adriana Bahmuțeanu pune tunurile pe văduva lui Prigoană! Ce acuzații grave îi aduce: ”Are trei...
Ce s-a ales de Dragoș Moștenescu, actorul din „La Bloc”, la mai bine de 10...
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Cum poți afla în 2024 ce vechime ai acumulat în muncă. Procedura online pas cu...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Poșta închide oficiile! Cum vor fi afectați ȘOFERII? Taxele de înmatriculare, permis și rovinieta nu...
Începe licitaţia pentru construcţia celui mai dificil lot al secţiunii montane a A8. Anunţul ministrului...
Inevitabilul s-a întâmplat! Cercetătorii anunță că roboții AU DEPĂȘIT oamenii
Buletin interzis în România. Actele de identitate ce nu pot fi folosite. Se face închisoare
Cum a fost surprins Alex Bodi cu Necati Arabaci
Babasha va fi tătic! În ce mod inedit a aflat sexul bebelușului și ce mesaj...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Anunțul care i-a zguduit pe fanii Oanei Moșneagu și ai lui Vlad Gherman Am luat...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii